Συχνές Απορίες
Παρακάτω παρατίθεται ένα σύντομο ερωτηματολόγιο για συχνές απορίες ασθενών
Η ορθοδοντική είναι η ειδικότητα της οδοντιατρικής που ασχολείται με την ομαλή διευθέτηση των δοντιών στα οδοντικά τόξα και την ομαλή ανάπτυξη των γνάθων, με στόχο την αποκατάσταση της καλής λειτουργίας του στόματος και της αισθητικής του προσώπου.
Ο ορθοδοντικός είναι ο οδοντίατρος που μετά το πτυχίο της οδοντιατρικής ειδικεύεται για άλλα τρία χρόνια σε μεταπτυχιακά προγράμματα της Ελλάδας ή του εξωτερικού. Ο τίτλος του ορθοδοντικού χορηγείται από το Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας κατόπιν εξετάσεων. Έτσι δικαιούνται να φέρουν τον τίτλο του ορθοδοντικού μόνο όσοι έχουν τη σχετική βεβαίωση του Υπουργείου Υγείας. Για να πληροφορηθείτε ποιοι κατέχουν τον τίτλο του ορθοδοντικού, μπορείτε να τηλεφωνήσετε στον Οδοντιατρικό Σύλλογο της περιοχής σας.
Είναι συχνά δύσκολο για τους γονείς να διαπιστώσουν αν το παιδί τους χρειάζεται ορθοδοντική θεραπεία, αφού υπάρχουν ορθοδοντικές ανωμαλίες στις οποίες τα μπροστινά δόντια φαίνονται ίσια.
Επίσης κάποια προβλήματα που φαίνονται πολύπλοκα και ανησυχούν ιδιαίτερα τους γονείς αντιμετωπίζονται στην πραγματικότητα χωρίς δυσκολία. Ρωτώντας τον Οδοντίατρο ή τον Παιδοδοντίατρo σας είναι μια καλή αρχή αλλά εμείς αποτελούμε την καλύτερη πηγή πληροφοριών για εσάς, αφού ο ορθοδοντικός είναι ο πλέον εξειδικευμένος οδοντίατρος που ασχολείται αποκλειστικά με την ορθοδοντική και μπορεί να σας ενημερώσει πλήρως μέσα σε λίγα λεπτά.
Με οδηγό το ότι η πρόληψη των προβλημάτων είναι απαραίτητη σε κάθε ειδικότητα της ιατρικής και της οδοντιατρικής, θα συνιστούσαμε η πρώτη εκτίμηση στον ορθοδοντικό να γίνεται σε ηλικία 7 ετών. Μόνον έτσι θα προσδιορίσει ο ορθοδοντικός, εάν υπάρχει ή όχι πρόβλημα, τη σοβαρότητά του καθώς και τον κατάλληλο χρόνο έναρξης της θεραπείας. Η ορθοδοντική δεν θεραπεύει μόνο υπάρχοντα προβλήματα αλλά έχει και χαρακτήρα προληπτικό και κατασταλτικό.
Aσθενείς με ορθοδοντικά προβλήματα που δεν αντιμετωπίστηκαν σε νεαρή ηλικία, μπορούν να κάνουν ορθοδοντική θεραπεία ως ενήλικες. Σε μερικές περιπτώσεις όμως, απαιτείται η συνεργασία του ορθοδοντικού με άλλες ειδικότητες της οδοντιατρικής ή και της ιατρικής (oδοντίατρος, περιοδοντoλόγος, προσθετολόγος, γναθοχειρουργός κ.λ.π.), χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η διάρκεια της θεραπέιας δεν θα είναι περιορισμένης διάρκειας. Ετσι, επιτυγχάνεται το καλύτερο λειτουργικό και αισθητικό αποτέλεσμα.
Η ορθοδοντική διευκολύνει τη στοματική υγιεινή, συμβάλλοντας στην ελαχιστοποίηση μελλοντικών προβλημάτων στα δόντια και στα ούλα, καθώς τα ευθυγραμμισμένα δόντια βουρτσίζονται ευκολότερα και παραμένουν πιο καθαρά. Σε περίπτωση που χρειασθείτε κάποια εργασία από τον οδοντίατρό σας, αυτή εκτελείται ευκολότερα αν τα δόντια σας είναι ίσια. Η ευθυγράμμιση των δοντιών σας και η καλή σύγκλειση, βελτιώνει τη λειτουργία των δοντιών και των γνάθων. Εξασφαλίζετε έτσι την υγεία και την καλή τους λειτουργία για όλη σας τη ζωή.
Συμβάλλει στη σωστή λειτουργία του στόματος (μάσηση και ομιλία).
Βελτιώνεται η εμφάνιση του χαμόγελου και του προσώπου σας. Αυτό συνεισφέρει στην αυτοπεποίθηση και στην εμπιστοσύνη που έχετε στον εαυτό σας, βελτιώνοντας την ποιότητα της ζωής σας και την προσωπική και επαγγελματική σας επιτυχία.
Περιορισμός της πιθανότητας καταγμάτων δοντιών όταν προβάλλουν έξω από τα χείλη.
Επίσης, η ορθοδοντική περιορίζει την πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων στην κροταφογναθική άρθρωση, δηλαδή την περιοχή σύνδεσης της κάτω γνάθου με το κρανίο.
Κατά την πρώτη και δεύτερη μέρα μετά από κάθε επίσκεψη στο ιατρείο (που γίνεται μία φορά τον μήνα) παρουσιάζεται μια μικρή ευαισθησία στη μάσηση και γενικότερα στην επαφή. Σε καμία περίπτωση όμως τα σιδεράκια δεν προκαλούν πόνο. Η ενόχληση που παρατηρείται είναι σχετικά ήπια.
Εάν μια ορθοδοντική θεραπεία που είναι απαραίτητη δεν πραγματοποιείται, δημιουργεί αισθητικά και λειτουργικά προβλήματα.
Συνωστισμένα δόντια καθαρίζονται δυσκολότερα ή καθόλου σε ορισμένες επιφάνειες με αποτέλεσμα ευκολότερο τερηδονισμό.
Αυτό σε συνδυασμό με τον κακό καθαρισμό οδηγεί σε ουλίτιδα, περιοδοντίτιδα και πιθανόν απώλεια οστού σε μεγαλύτερη ηλικία, δηλαδή του στηρικτικού μηχανισμού των δοντιών , με συνέπεια την απώλεια των δοντιών νωρίτερα του φυσιολογικού.
Παραμελημένα σκελετικά προβλήματα επιβαρύνουν την ομαλή λειτουργία της κροταφογναθικής άρθρωσης του στόματος, με αποτέλεσμα μια μορφή αρθρίτιδας που με την ηλικία και το άγχος εκδηλώνεται ως πόνος στην άρθρωση που βρίσκεται μπροστά από τα αυτιά, ως πονοκέφαλος, ως θόρυβος (clicking) κατά την μάσηση ή το άνοιγμα/κλείσιμο του στόματος.
Ένα παραμελημένο πρόβλημα δοντιών ή γνάθων έχει άμεση επίδραση στις αναλογίες και τη συμμετρία του πρόσωπου (κατά μέτωπο και από το πλάι), ενώ και το χαμόγελο επηρεάζεται αισθητά.
Η αυτοπεποίθηση του άτομου όχι μόνο στα νεανικά χρόνια αλλά και μετέπειτα τραυματίζεται.
Τα ασφαλιστικά ταμεία καλύπτουν τμήμα της ορθοδοντικής θεραπείας, εφόσον ο ασθενής προσκομίσει έγκαιρα την ανάλογη γνωμάτευση προς έγκριση. Το πόσο συμμετοχής του κάθε ταμείου ποικίλει όπως επίσης ποικίλει η συμμέτοχη των ταμείων ανάλογα με την βαρύτητα του περιστατικού. Οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα δεν καλύπτουν την ορθοδοντική θεραπεία.
Η ορθοδοντική όντως βελτιώνει το χαμόγελο, αλλά ο βασικός λόγος θεραπείας είναι να επιτύχουμε την ιδανική θέση και σύγκλειση των δοντιών. Δόντια σε λάθος θέση οδηγούν σε οδοντική τερηδόνα ή και ουλίτιδα και περιοδοντική νόσο. Μια κακή σύγκλειση μπορεί να προκαλέσει προβλήματα μάσησης και πιθανά μυϊκό πόνο και δυσφορία στις γνάθους. Η επιτυχής ορθοδοντική θεραπεία απαλείφει πολλά από αυτά τα προβλήματα και προλαμβάνει περαιτέρω βλάβη στους οδοντικούς και περιοδοντικούς ιστούς, ενώ σε περίπτωση σκελετικής ανωμαλίας βελτιώνονται το προφίλ κι οι αναλογίες του πρόσωπου και αποκαθίσταται η σωστή λειτουργία του στόματος.
Η διάρκεια της θεραπείας ποικίλει ανάλογα με την πολυπλοκότητα του ορθοδοντικού προβλήματος που πρέπει να διορθωθεί, την ανάπτυξη και την αντίδραση των ιστών στη θεραπεία και από το επίπεδο της συνεργασίας του ασθενούς κατά τη διάρκεια της θεραπείας. Η ορθοδοντική θεραπεία είναι μια ομαδική προσπάθεια στην οποία η συνεργασία του ορθοδοντικού και του ασθενούς που παίζουν ρόλους-κλειδιά μπορούν να επηρεάσουν τόσο τη διάρκεια της θεραπείας όσο και την ποιότητα του τελικού αποτελέσματος. Η κακή στοματική υγιεινή επηρεάζει άμεσα τον χρόνο θεραπείας. Για παράδειγμα, μια ουλίτιδα θα αναγκάσει τον ορθοδοντικό να διακόψει την αγωγή για μερικές εβδομάδες μέχρι αυτή να επουλωθεί. Γενικά, η διάρκεια μιας συνολικής ορθοδοντικής θεραπείας ποικίλει από ένα (1) έως τρία (3) χρόνια.
Όπως σε όλα τα προβλήματα που αφορούν στο στόμα μας, η επιτυχία μιας θεραπείας εξαρτάται από μια σωστή διάγνωση του προβλήματος, την καλή εφαρμογή ενός σωστού σχεδίου θεραπείας, και τέλος μια σωστή συντήρηση του αποτελέσματος. Τα δυο πρώτα σημεία αφορούν τον ορθοδοντικό. Το θέμα της διατήρησης του αποτελέσματος αφορά τον ασθενή. Μετά την ενεργό θεραπεία δίδονται ρητές οδηγίες χρήσης των συγκρατητικών μηχανισμών για συγκεκριμένα διαστήματα για να μην ξαναστραβώσουν τα δόντια και θα πρέπει ο ασθενής να είναι συνεπής.
Στην ορθοδοντική ένας ακίνητος μηχανισμός, τα γνωστά σιδεράκια (μεταλλικά, κεραμικά, εσωτερικά (lingual), κ.λ.π.) συγκολλούνται πάνω στα δόντια και πάνω σε αυτά τοποθετούνται τα σύρματα. Τα σύρματα αυτά ασκoύν πίεση στα δόντια και τα μετακινούν σε συγκεκριμένη κατεύθυνση κατά τη διάρκεια της θεραπείας.